kwc.org Photos Spare Cycles MythBusters

Stata Center: Exterior

photo The exterior of the Stata Center has invited a lot of criticism and not much defense, so let me be one of the few voices out there to say, "I like it." It's different, it's looks like got damaged in an earthquake, and it's strange, but it's also very interesting, open, and thought-provoking. It has towers with a gentle curve that enhance their height, Gehry's signature use of metal, and the appropriately dedicated Dertouzos amphitheater, which I hope will invite people to hang out in nicer weather. Unlike most MIT buildings, it also has a parking garage (added after the building was designed) and day care center with playground.

Perhaps the most interesting portion of the exterior design is the still-incomplete robotics lab (photo). With its shiny metal exterior, separation from the rest of the building structure, and conical chimney, it almost seems like a cottage to the rest of the building. In most of the sight lines for the building, it seems to stand out most prominently, which perhaps was the intent of Gehry when he chose for it to be the shiniest.

In comparing the Stata Center and Disney Center, I would say that the Stata Center has a much slower rhythm. When I visited the Disney Center, I found myself taking a photo, walking two feet, and finding a completely different view that I had to take another photo of. The variations in the Stata Center design are much more spread out, and while it does have a greater diversity of design elements, it doesn't have as many interesting angles from which to view it from.

Stata Exterior (100 photos))

Related: Index of other Stata Center entries

tags.

related entries.

what is this?

This page contains a single entry from kwc blog posted on May 17, 2004 11:56 PM.

The previous post was Stata Center: Modifying the Building.

The next post is Stata Center.

Current entries can be found on the main page.